Sambal-kotletter
2010-10-07 @ 12:12:20
Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
Tid: 1 h och 45 min
4 port
Laktosfritt -Ta laktosfri grädde.
Du behöver:
- 4 st karrékotletter (med eller utan ben)
- eller fläskkotletter (med eller utan ben)
- 3 dl vispgrädde (eller crème fraiche)
- 2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)
- 1 tsk sambal oelek
Gör så här:
Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.
Blanda grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja, kan man blanda i lite mer grädde.
Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.
Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 90 minuter.
Serveringstips:
Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.
Tips:
Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.
Tips för lägre GI:
Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.
Variationstips:
Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.
Källa: http://www.recepten.se/